میدان امیر چخماق، قلب تپندهی شهر یزد و یکی از زیباترین و تاریخیترین مجموعههای معماری ایران است. این مجموعه که در قرن هشتم هجری قمری به دستور امیر جلالالدین چقماق ساخته شده، شامل مسجد، تکیه، بازار، آبانبار و کاروانسرا است.
امیر جلالالدین چقماق، یکی از سرداران بزرگ تیموریان، با ساخت این مجموعه باشکوه، قصد داشت به یزد رونق بخشد و آن را به یکی از مهمترین شهرهای ایران تبدیل کند. معماری بینظیر و تزئینات کاشیکاری این مجموعه، نشان از هنر و ذوق بالای معماران ایرانی در آن دوران دارد.
بخشهای مختلف مجموعه میدان امیر چخماق
میدان امیرچخماق یزد از بخش های مختلفی تشکیل شده است که به صورت زیر می باشند :
مسجد امیر چخماق
قلب تپندهی این مجموعه، مسجد باشکوهی است که با گنبد بلند و کاشیکاریهای فیروزهای، چشم هر بینندهای را خیره میکند. این مسجد با معماری اصیل ایرانی و تزئینات ظریف، نمادی از هنر و معماری اسلامی است.
مسجد امیر چخماق یکی از آثار تاریخی و مذهبی شهر یزد است که در میدان امیر چخماق واقع شده است. این مسجد به دلیل معماری زیبا و منحصربهفرد خود، همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
بانی این مسجد امیر جلالالدین چخماق، از سرداران و امرای تیموریان، بوده است که در قرن نهم هجری قمری به همراه همسرش ستی فاطمه خاتون، دستور ساخت آن را صادر کردند. ساخت این مسجد در سال ۸۴۱ هجری قمری به پایان رسید.
مسجد امیر چخماق دارای دو شبستان، یک صحن بزرگ و یک گنبد است. شبستان اصلی مسجد با کاشیهای معرق و نقوش هندسی زیبا تزئین شده است. گنبد مسجد نیز با کاشیهای فیروزهای رنگ پوشیده شده است که زیبایی خاصی به آن بخشیده است.این مسجد علاوه بر ارزش تاریخی و معماری، از نظر مذهبی نیز برای مردم یزد اهمیت زیادی دارد. در طول سال، مراسمهای مختلف مذهبی در این مسجد برگزار میشود.
مسجد امیر چخماق در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و یکی از جاذبههای گردشگری مهم شهر یزد به شمار میرود.
تکیه امیر چخماق
تکیه امیر چخماق یکی از بناهای تاریخی و مذهبی شهر یزد است که در میدان امیر چخماق واقع شده است. این بنا به دلیل معماری زیبا و منحصربهفرد خود، همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
بانی این تکیه امیر جلالالدین چخماق، از سرداران و امرای تیموریان، بوده است که در قرن نهم هجری قمری به همراه همسرش ستی فاطمه خاتون، دستور ساخت آن را صادر کردند. ساخت این تکیه در سال ۸۴۱ هجری قمری به پایان رسید.تکیه امیر چخماق دارای دو شبستان، یک صحن بزرگ و یک گنبد است. شبستان اصلی تکیه با کاشیهای معرق و نقوش هندسی زیبا تزئین شده است. گنبد تکیه نیز با کاشیهای فیروزهای رنگ پوشیده شده است که زیبایی خاصی به آن بخشیده است.
این تکیه علاوه بر ارزش تاریخی و معماری، از نظر مذهبی نیز برای مردم یزد اهمیت زیادی دارد. در طول سال، مراسمهای مختلف مذهبی در این تکیه برگزار میشود. یکی از مهمترین این مراسمها، مراسم عزاداری امام حسین (ع) در ماه محرم است که در آن، دستههای عزاداری در تکیه به سوگواری میپردازند.
تکیه امیر چخماق در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و یکی از جاذبههای گردشگری مهم شهر یزد به شمار میرود.
بازار امیر چخماق
بازار امیر چخماق یکی از قدیمیترین بازارهای شهر یزد است که در میدان امیر چخماق واقع شده است. این بازار به دلیل معماری زیبا و منحصربهفرد خود، همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
بانی این بازار امیر جلالالدین چخماق، از سرداران و امرای تیموریان، بوده است که در قرن نهم هجری قمری به همراه همسرش ستی فاطمه خاتون، دستور ساخت آن را صادر کردند. ساخت این بازار در سال ۸۴۱ هجری قمری به پایان رسید.
بازار امیر چخماق دارای دو بخش اصلی است: بخش اول، که به بازار “حاجی قنبر” نیز معروف است، در زیرزمین واقع شده است و در آن انواع صنایع دستی، فرش، پارچه و سوغاتیهای یزد به فروش میرسد. بخش دوم بازار، که در طبقه همکف قرار دارد، به فروش انواع مواد غذایی، شیرینی و آجیل اختصاص دارد.
این بازار علاوه بر ارزش تاریخی و معماری، از نظر اقتصادی نیز برای شهر یزد اهمیت زیادی دارد. در طول سال، بسیاری از مردم یزد برای خرید مایحتاج خود به این بازار مراجعه میکنند. بازار امیر چخماق در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و یکی از جاذبههای گردشگری مهم شهر یزد به شمار میرود.
آبانبار امیر چخماق
آبانبار امیر چخماق که با نام «آبانبار ستی فاطمه» نیز شناخته میشود، در میدان امیر چخماق شهر یزد واقع شده و یکی از آثار تاریخی و دیدنی این شهر است. این آبانبار به دلیل معماری خاص و منحصربهفرد خود، همواره مورد توجه گردشگران قرار گرفته است.
آبانبار امیر چخماق در دوره تیموریان و به دستور امیر جلالالدین چخماق ساخته شده است. این بنا در سال ۸۴۱ هجری قمری به همراه مجموعه امیر چخماق به بهرهبرداری رسید.
آبانبار امیر چخماق دارای معماری بسیار جالب و خلاقانهای است. این بنا به طور کامل در زیر زمین قرار دارد و تنها بخشهایی از بادگیرهای آن بیرون از زمین قابل مشاهده است. این نوع معماری به منظور جلوگیری از تبخیر آب و خنک نگه داشتن آن در طول سال انجام شده است.
برای دسترسی به مخزن آب، باید از پلههای زیادی پایین رفت. مخزن آبانبار بسیار بزرگ و گنجایش زیادی دارد. آب این مخزن از طریق قناتهای موجود در منطقه تأمین میشده است.
کاروانسرا
کاروانسرای این مجموعه، مکانی برای استراحت کاروانیان و تجار بوده است.
حمام
حمامی قدیمی که در گذشته مورد استفاده مردم قرار میگرفته است.
علت نامگذاری میدان امیر چخماق
نام این مجموعه از نام سازنده آن، امیر جلالالدین چقماق، گرفته شده است. چقماق به معنی سنگ آتشزنه است و به احتمال زیاد، این لقب به دلیل شجاعت و جسارت امیر چقماق به او داده شده است.
اگر به یزد سفر کردید، بازدید از میدان امیر چخماق را از دست ندهید. این مجموعه تاریخی، شما را به سفری در زمان میبرد و از زیباییهای معماری ایرانی لذت خواهید برد. نیکی گشت امیدوار است از این سفر لذت ببرید.